Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τα εσπεριδοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μία ουσία που υπάρχει στα εσπεριδοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό «Stroke».
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυτής της χημικής ουσίας, που βρίσκεται ιδιαίτερα στα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο για ένα τέτοιο επεισόδιο έναντι γυναικών που λάμβαναν μικρές ποσότητες.


Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες στις οποίες οι ερευνητές εξετάζουν πώς επιδρά στον κίνδυνο για την εμφάνιση εγκεφαλικού μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτή η ομάδα υπάρχει στα φρούτα, τα λαχανικά, τη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλή κατανάλωση των φρούτων, λαχανικών και ειδικά της βιταμίνης C συνοδεύεται από μειωμένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου» δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Aedin Cassidy, Ph.D., καθηγητής της διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Norwich της Μεγάλης Βρετανίας.

«Τα φλαβονοειδή θεωρείται ότι παρέχουν μέρος αυτής της προστασίας, μέσω διαφόρων μηχανισμών, περιλαμβανομένης της βελτιωμένης κυκλοφορίας του αίματος και ενός αντιφλεγμονώδους αποτελέσματος» προσθέτει.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση φλαβονοειδών και στα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και για την καλύτερη κατανόηση για το πώς επιτυγχάνεται αυτή η δράση.

Πηγή: dietplus
Χρύσα Λουγιάκη


Τα διατροφικά οφέλη του πορτοκαλιού 

Η αξία του πορτοκαλιού για τον οργανισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin