Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Φράουλες ασπίδα κατά της χοληστερίνης

Ιταλοί και Ισπανοί ερευνητές υπέβαλαν 23 υγιείς εθελοντές σε ένα νόστιμο πείραμα. Επί έναν μήνα οι εθελοντές έτρωγαν 500 γρ. φράουλες με σκοπό να διαπιστωθεί αν θα άλλαζαν, κατά οποιονδήποτε τρόπο, οι βιοχημικοί δείκτες του αίματός τους.

Στο τέλος αυτής της ασυνήθιστης «θεραπείας» τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων είχαν μειωθεί σημαντικά. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutritional Biochemistry» δείχνουν ότι τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης μειώθηκαν κατά 8,78%, της «κακής» LDL χοληστερίνης κατά 13,72% και των τριγλυκεριδίων κατά 20,8%, ενώ δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στις τιμές της καλής HDL χοληστερίνης.


Επίσης, η διατροφή με φράουλες βελτίωσε και άλλες παραμέτρους του αίματος, όπως τα λιπίδια που κυκλοφορούν στο πλάσμα, τους αντιοξειδωτικούς βιοδείκτες όπως η βιταμίνη C και τη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Ωστόσο, όλες αυτές οι παράμετροι επέστρεψαν στις αρχικές τους τιμές 15 μέρες μετά τη «θεραπεία» με τις φράουλες.

Αρκετές έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα και δράση, αλλά τώρα οι ερευνητές από την Πολυτεχνική Σχολή Marche σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Σαλαμάνκα, της Γρανάδα και της Σεβίλλης, διεξήγαγαν την εν λόγω έρευνα που έδειξε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον προστατευτικό ρόλο που έχουν τα συστατικά της φράουλας στην προστασία μας από αναγνωρισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αν και ακόμη δεν έχει απαντηθεί ξεκάθαρα σε ποιο συστατικό τους οφείλεται η ευεργετική τους δράση, τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα των ερευνών και των επιδημιολογικών μελετών δείχνουν προς τις ανθοκυανίνες στις οποίες έγκειται και το κόκκινο χρώμα που έχουν οι φράουλες.
Πηγή: top7news.gr, fytokomia.gr

.

Η αξία της φράουλας για τον οργανισμό μας - Οι φράουλες ρίχνουν την χοληστερίνη

Οι 6 υπερτροφές που «κρύβει» ο Μάιος

Φράουλες: Ο…παράδεισος των αντιοξειδωτικών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin