Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Γαλλία: Φόρος στα αναψυκτικά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Φόρος στα αναψυκτικά
Μία πρωτότυπη απόφαση πήρε η γαλλική βουλή ψηφίζοντας την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, με ισχυρή πλειοψηφία, έναν νόμο που φορολογεί τα αναψυκτικά προκειμένου να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία.

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε την υγεία των παιδιών και να αποφύγουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2» δήλωσε ο εισηγητής Olivier Véran, ο οποίος είναι ο ίδιος γιατρός.
Ο νόμος κατατέθηκε στο πλαίσιο ψήφισης του προϋπολογισμού για την εθνική ασφάλιση και υπερψηφίστηκε σχεδόν από όλα τα κόμματα.

Στη Γαλλία είχε εφαρμοστεί από χρόνια ένας μικρός φόρος στα αναψυκτικά, αλλά δεν φάνηκε επαρκής και αποτελεσματικός για να μειωθεί το ποσοστό της ζάχαρης στα εν λόγω ποτά, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαιτούσε μεγαλύτερη φορολόγηση για να συμμορφωθούν οι βιομηχανίες, αφού ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως έχει δεκαπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 40 χρόνια.

Η αύξηση του φόρου που ψηφίστηκε τώρα στη Γαλλία προβλέπει ότι ο φόρος θα αυξάνεται για κάθε 1 επιπλέον γραμμάριο ζάχαρη στα 100 ml αναψυκτικού. Αυτό θα αναγκάσει τους βιομήχανους να μειώσουν «ακόμη και ένα γραμμάριο» του ποσοστού ζάχαρης, όπως είπε ο βουλευτής Olivier Véran.
 ΠΗΓΗ: zougla.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin